Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Μελομακάρονα

40 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, ο καιρός κρυώνει, οι βιτρίνες των μαγαζιών στολίζονται και εμείς είναι ώρα να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε εορταστικό mood. :-)
Τι καλύτερο λοιπόν από γλυκά μελομακάρονα!
Υλικά:
530 γρ. ηλιέλαιο
400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
1.200 γρ αλεύρι
30 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. κανέλλα
1/6 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
χοντροκομμένα καρύδια
Για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
2 ξύλα κανέλλας
100 γρ. μέλι
Διαδικασία:
Προετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξύλα κανέλλας σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για ένα λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα από το κέντρο προς τα έξω. Σχηματίζουμε μικρά οβάλ και πιέζουμε την μία πλευρά σε μία σήτα ή τρίφτη.

Βάζουμε τα μελομακάρονα σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι ζεστά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι. Τα γυρίζουμε για περίπου 1 λεπτό. Τα αφήνουμε σε μια σήτα να στραγγίξουν. Σε μια μεγάλη πιατέλα ρίχνουμε λίγο μέλι και καρύδια. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε στοίβα. Ανάμεσα από κάθε σειρά προσθέτουμε μέλι και καρύδια. 
Μυστικό: Προσοχή, μην το παρακάνετε με το ζύμωμα γιατί το μίγμα σας θα "κορδώσει". 

Ελπίζω να τα ευχαριστηθείτε!!
Το κακό είναι ότι δεν μπορείς να φας μόνο ένα..;-)

Καλή επιτυχία!
xoxo
A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου