Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μηλόπιτα με καραμέλα και τραγανό κραμπλ μπισκότου

Μια πρόταση για να ζεστάνετε ένα κρύο χειμωνιάτικο απόγευμα.. ζεστή μηλόπιτα με παγωτό και σως καραμέλας...Σλουρπ!!! :)
Υλικά:
Για τη ζύμη:
200 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη καστανή
1 μεγάλο αυγό
Για τη γέμιση:
3 μήλα σε λεπτές φέτες (μπορείτε να τα κόψετε και σε μικρά κυβάκια)
80 γρ. σταφίδες ή αποξηραμένα κράνμπερις
Μερικές καραμέλες βουτύρου (σαν τις Werthers Original)
Για το κραμπλ:
100 γρ. κομματιασμένα καρύδια
200 γρ. μπισκότα τριμμένα (digestive ή και κανέλας)
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
Διαδικασία:
Κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε το καλά με το βούτυρο, μέχρι να γίνει σαν τρίμματα ψωμιού. Προσθέστε τη ζάχαρη και το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν μια λεία ζύμη, χωρίς όμως να το παρακάνετε. Κάντε το μια μπάλλα, τυλίξτε το με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να σφίξει.
Αφού έχει μείνει στο ψυγείο, βγάλτε τη ζύμη και βάλτε τη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίξτε τη σε στρογγυλό σχήμα και βάλτε τη σε ταρτιέρα. Κόψτε αυτά που περισσεύουν γύρω γύρω με ένα μαχαίρι. Με ένα πιρούνι τρυπήστε καλά τη ζύμη για να φύγει ο αέρας. Βάλτε λαδόκολλα από πάνω και απλώστε μερικά όσπρια για να κρατήσει η τάρτα σας το σχήμα της.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 15 λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάστε τη γέμιση.
Βγάλτε την τάρτα από το φούρνο. ΑΝακατέψτε τα μήλα με τις σταφίδες ή τα κράνμπερις και τις καραμελίτσες και απλώστε τα στην τάρτα.
Ανακατέψτε τα καρύδια, τα μπισκότα, την κανέλα και το βούτυρο και απλώστε τα πάνω από τα μήλα. Ψήστε για 40-45 λεπτά στους 180C μέχρι να πάρει όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Σερβίρετε με παγωτό βανίλια και σως καραμέλας.

Για της σως βάλτε 120 γρ. καραμέλες βουτύρου και 5 κ.σ. κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να λιώσουν.
Μυστικό: Αν δεν σας αρέσει η μυρωδιά και η γεύση από τις καραμέλες βουτύρου, απλώς παραλείψτε τις!! Η μηλόπιτά σας γίνεται το ίδιο νόστιμη!!

Ελπίζω να σας αρέσει!

Καλή επιτυχία!
xoxo
A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου